Marja Taussi Sjöberg: Släkten, pengarna & Caroline Gother (Atlantis, 2009)
Mademoiselle Caroline Gother levde mellan 1761-1836, mestadels i Stockholm, och dog som en av Sveriges mest förmögna kvinnor. Hon kom från en buren grosshandlarfamilj med goda kontakter inom de ekonomiska nätverken. Trots detta gifte hon sig aldrig ,vilket är lite underligt, men tack vare att hennes systrar strategiskt giftes bort med andra framgångsrika familjer eller rent av de adliga, så tryggades även hennes egen framtid genom arv och det sociala ansvar som familjebanden både innebar och gav med sig. På samma sätt förvaltade hon sin egen egendom och lånade ut pengar när hon senare i livet hörde till de riktigt välbärgade i riket.
Författaren, som är professor i historia vid Umeå Universitet, har använt sig av ett av Caroline Gothers stora nöjen, hennes detaljerade och nogranna bokföringsarbete som hon upprätthöll livet ut, också för sin systerdotters räkning då hon kom att bli som en egen dotter för henne. Flickan var döv från födseln och Caroline ville sörja för att hon fick ett så tryggat liv som möjligt med tanke på hennes handikapp. Också utifrån olika uppgifter här och där, nedtecknade i t ex loggare för praktiska ändamål kan man försöka rekonstruera vad för sorts liv man levde och hur man i Stockholm påverkades av krig i världen, revolutioner, epidemier , tronbyten etc. Resultatet ger en levande bild och en intressant levnadsteckning av hur en ensamstående kvinna kunde leva sitt liv med framgång trots motgång.
Caroline Gothers far lät bygga De Gotherska husen vid Högalidskyrkan på Södermalm och familjen bodde där tidvis i just desamma byggnader som 1790 köptes av grosshandlare Georg Fredrik Diedrichson och som revs för att lämna plats åt Kristinehovs malmgård! Spännande va?
Och så en länk till SvD 4 december 2009 som handlar om Fredrich Melchior Grimm (1723-1807) som försörjde prominenta människor runt om i Europa med prenumerationer på brev med all möjlig information från den franska huvudstaden. Skribenten Stig Strömholm kallar honom för informationssamhällets främsta vägröjare.
"Baronen som bloggade från 1700-talets Paris"
Här är länken om inte den ovan funkar: http://www.svd.se/kulturnoje/understrecket/baronen-som-bloggade-fran-1700-talets-paris_3887973.svd
Annika Simms
Boken kan köpas hos AdLibris: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173533254
måndag 14 december 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mumma, undrar om det är försent att lägga till en post på önskelistan? Tomten..?
SvaraRadera