söndag 17 januari 2010
Jean Bernadotte - mannen vi valde av Herman Lindqvist
Vad känner du till om Jean Bernadotte (1763-1844), Sveriges förste importerade regent som inte var av kunglig börd och vår nuvarande kungafamiljs anfader? Vem var han och hur gick det till när han erbjöds Sveriges krona 1818 och när han på kort tid lyckades med att inkludera även Norge, något som många före honom drömt om?
Den välkände Herman Lindqvist skriver lättläst och fängslande om Karl XIV Johans bakgrund i sin senaste bok "Jean Bernadotte - mannen vi valde". Jean Bernadotte var inte vem som helst utan en karismatisk man utanför adeln som tog sig upp genom helt egna förtjänster. I gengäld fick han förtroende från de allra flesta håll.
Han var också den förste (och siste?) som använde sig av luftballong för flygspaning. I boken finns en härlig bild av detta från slaget vid Fleurus och Rhen 1794. I Sverige lever hans namn vidare också i och med att han gärna åt en särskild skogssvamp som sedan dess har fått heta Karl Johan.
/Madame Annika
Själv har jag bara läst AnneMarie Selinkos roman om vår första Bernadottska anmoder och drottning - Desideria (eller som hon själv ville nämnas; Désirée). En nog så intressant bok men den här boken skall jag verkligen läsa!
Madame Etiquette
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Men visst var det så att hon aldrig kände sig hemma här, gav upp efter ett par månader, reste tillbaks till Frankrike för att aldrig mer sätta sin fot här? De sågs väl bara ett par gånger till i sina liv om jag förstått Herman L rätt?
SvaraRaderaNjaa, hon kom upp till Stockholm men reste ned igen och befann sig i Paris under hela Napoleons återstående tid vid makten. Men hon följde med Oscars trolovade Josefina tillbaka till Sverige och omorganiserade det svenska hovet och återförde glädjen och danserna till hovet. Som gammal änkedrottning roade hon sig med att inte gå upp förrän sent vid middagstid och sedan åka vagn på nätterna, ibland endast på gården utanför slottet. Barnbarnen kallade detta för att "Farmor åter kringkring"
SvaraRaderaMan vill inte tala om att Bernadotte befann sig en tid i Danmark som ledare till en stor spansk bataljon som skickats till Danmark för att hjälpa Bernadotte att befria Skåne från Sverige och låta Danmark ta över. Danmark var på den tiden vän med Napoleon, medan Sverige var emot. Bernadottes uppdrag att återerövra Skåne till Danmark misslyckades därför at den stora spanska bataljonen deserterade och lämnade honom i sticket med hjälp av England, som var Napoleons motståndare. De spanska soldaterna hade bakvägen fått föra hur Napoleon försökte ta över Spaniens krona och låtit hans bror(Josef) bli kung i Madrid. Det var detta som ledde till det spanska folkets uppror (2:a maj:s självständighets krig) som slutade med deras seger över Napoleons trupper. Att svenskarna inte velat låtsas Bernadottes strapats mot Sverige i Danmark, beror på att de ville få tillbaka Finland som hade skilts från Sverige. De svenska riksdagsmännen trodde att de skulle (genom Bernadotte) få stöd från Napoleon mot Tsaren i den finska frågan. De visste dock inte att Bernadotte och Napoleon inte drog riktigt samman. När Bernadotte fick makten i Sverige, det första han gjorde var att komma överens med Tsaren och mot Napoleon. Han bekräftafe då Finlands slutgiltiga självständighet. Att en fiende till Sverige och ovän med Napoleon fick bli kung i Sverige och att ingen vill lära känna på den sveska kungahusets successionshistoria är ett litet bevis på vilken brist på historik kunskap som råder i detta stolta land.
SvaraRadera