måndag 7 december 2009

Julbord på KristinehovI full stass kom vi alla som tänkte äta ett genuint julbord, till Kristinehovs Malmgård.

Gården var smyckad med granar och eld-kasar som värmde gott innan vi steg in genom stora dörren. Efter att ha hängt av oss pelisserna och kapporna bjöds på varm bischoff, vilket värmde ända ned i tårna.

I trapphallen hängde en för julen smyckad takkrona med rönnbär och mossa, mycket smakfullt.

Ett underbart bord var dukat för oss alla i stora salen och till vår egen trubadur intog vi våra platser. Efter att ha beställt vår dricka var det dags för stora sillbordet, oh vilken mångfald. En nyhet för mig var den rökta sillen samt en helt ny anrättning av potatiskaka. Mycket gott!

Ljusen spred ett milt sken över bordet och snart pratades det muntert mellan bordsgrannarna.
Ett julträd stod på podiet, smyckat med äpplen, saffranskransar och levande ljus. Detta är ett mode vi lånat från hofvet.

I vanlig ordning skålade vi för vår konung med första versen av Gustafs Skål. Sedan lät vi oss väl smaka.

Det serverades sex anrättningar av den kände kocken Karl-Christer Wallberg. När han inte arbetar med julbord på Kristinehov så utvecklar han bland annat matkonceptet på Skansen, driver restaurang Gubbhyllan och undervisar om mat och vin vid högskolan i Umeå.

Efter att ha kommit till det varma rätterna, sjöng vi andra versen av Gustafs Skål och skålade ännu en gång vår konung till.

Många av damerna beklagade sig högljutt över sitt snörda läge och att de inte kunde imundiga sig så mycket av alla de läckerheter som fanns på borden. Men snapsarna hjälpte ned mat och en rask promenad i rummen och på gårdsplanen gav plats åt desserterna, där inget fattades.

Stämningen var hög när vi fick celebert besök av gårdens tupp, Gustaf, som ville se om där fanns något läckert även för honom.

Kvällen avslutades i sång och gamman. Detta är något som vi gärna gör om. Jag kan bara beklaga de som inte kunde vara närvarande denna afton.

Nu längtar vi med stor förväntan på Trettondagsbalen.

Mer bilder från vår trevliga sammankomst hittar du under foton. Bilderna är tagna av Madeleine Lagercrantz.


Carina Rosen