söndag 17 januari 2010

Jean Bernadotte - mannen vi valde av Herman Lindqvist


Vad känner du till om Jean Bernadotte (1763-1844), Sveriges förste importerade regent som inte var av kunglig börd och vår nuvarande kungafamiljs anfader? Vem var han och hur gick det till när han erbjöds Sveriges krona 1818 och när han på kort tid lyckades med att inkludera även Norge, något som många före honom drömt om?

Den välkände Herman Lindqvist skriver lättläst och fängslande om Karl XIV Johans bakgrund i sin senaste bok "Jean Bernadotte - mannen vi valde". Jean Bernadotte var inte vem som helst utan en karismatisk man utanför adeln som tog sig upp genom helt egna förtjänster. I gengäld fick han förtroende från de allra flesta håll.

Han var också den förste (och siste?) som använde sig av luftballong för flygspaning. I boken finns en härlig bild av detta från slaget vid Fleurus och Rhen 1794. I Sverige lever hans namn vidare också i och med att han gärna åt en särskild skogssvamp som sedan dess har fått heta Karl Johan.

/Madame Annika

Själv har jag bara läst AnneMarie Selinkos roman om vår första Bernadottska anmoder och drottning - Desideria (eller som hon själv ville nämnas; Désirée). En nog så intressant bok men den här boken skall jag verkligen läsa!

Madame Etiquette