måndag 14 juni 2010

En recension av Ageless Artifice

Förra året blev jag tipsad om ett företag som heter Ageless Artifice, och köpte då två produkter för att använda i mitt sminkföredrag. Jag var väldigt nöjd med mitt inköp och blev väldigt sugen på att testa mer. Nu har jag äntligen kunnat göra det och tänkte att det kanske finns fler som skulle tycka att det var intressant med en recension.

Företaget och dess produkter

Ageless Artifice tillverkar skönhetsprodukter efter historiska recept, från det forntida Egypten till 18oo-talet. De gör två viktiga undantag dock, inga giftiga råvaror används och inte heller sådant som är utrotningshotat. Om möjligt så används ekologiska produkter. Allting packas i förpackningar som passar till epoken. Alabsterkrukor, trälådor eller plåtaskar. Vätskor får man i glasflaskor. Allting är märkt med vilka ingridienser som använts. Till varje produkt får man också ett tryckt kort med information om vad den kan användas till och originalreceptet.

Det är ett amerikanskt företag, men de skickar över hela världen. Dock är det viktigt att man läser vad som står under Shipping, för portot blir inte automatiskt inräknat. Själv glömde jag bort att göra det sist jag beställde, vilket leder mig till deras kundservice. Den är utmärkt! Bara någon timme efter min beställning så fick jag ett mejl angående portot och i princip så fort jag betalat det så kom ett mejl som talade om att beställningen hade skickats. Från det att jag la ordern till att den kom (om man räknar med tidzonerna), så tog det sex dagar. Det tycker jag är bra, när man tänker på att den kom från USA. Man betalar via Paypal, men det finns möjligheter att beställa vi vanlig post och betala med check.

Jag beställde i princip alla 1700-talsprodukterna. Så här såg mitt just upp-packade paket ut.
Photobucket

Som en liten bonus så fick jag den ofärgade läppsalvan, eftersom det hade noterats att det var det enda jag inte redan hade. Det tyckte jag var trevligt.

Pomada (Pomatum)
Photobucket

Pomadan består helt enkelt av mandelolja och bivax och går att få oparfymerad, med jasmindoft eller kanel och kryddnejlika. Jag tyckte det var lite tråkigt med oparfymerat och ogillar jasmin, så jag beställde den sistnämnda. Den luktar väldigt gott och inte alltför mycket. Det är en väldigt fet kräm och även om den är ganska fast i sin ask, så smälter den fort av kroppsvärme. Den är väldigt dryg! Jag kommer att använda den till handkräm, men på 1700-talet hade man den i ansiktet, så det var jag så klart tvungen att prova. Den var faktiskt väldigt behaglig om än något fet, men så nära min näsa så blev det lite väl mycket av krydd-doften. Vill man använda den som ansiktskräm så ska man nog välja den oparfymerade varianten.

Rouge och läppsalva (Rouge and lip salve)
Photobucket

Rouget och läppsalvan var det första jag köpte, så de har blivit använda. Rouget är en vätska, konjak, med Rött sandelträ och Bresilja som färgämnen. Den är lite trixig att få på plats, så man bör nog öva lite. Det bästa är att ta lite åt gången, låta det torka och sedan ta ännu ett lager, tills man fått den färg man vill ha. Moderna ”lipstain” fungerar efter ungefär samma princip. Rouget har en väldigt varm färgton, och flaskan har både en skruvkork och en vanlig kork. Min flaska får vara ute och åka en del, men om man bara ska ha den på hyllan, så ser det ju mer tidstypiskt ut att använda korken.

Läppsalvan får sin färg från Alkanna (Oxtungerot) och har en kallar röd färg. Den sitter inte lika bra som rouget eftersom den har samma basingridienser som pomadan. Det ger dock en mycket fin rosig färg åt läppar och kinder och man får väldigt mjuka läppar. Det finns också en ofärgad version..

Det är svårt att fotografera färgprover, men man kan I alla fall se att rouget blir mer orangt än läppsalvan. Man kan också se skillnaden på ett lager rouge och flera.
Photobucket


Parfymerat puder (Perfumed powder)
Photobucket

Detta puder består av stärkelse, parfymerat med irisrot, ros, citron och kryddnejlika. Det låter kanske som om det skulle ge en påträngande doft, men den doftar ganska svagt och väldigt gott. Det säljs som kroppspuder och det går bra att använda det som det, men det var från början ett hårpuder och det är det jag använt det till, med mycket bra resultat.

Lavendelvatten och Ungerskt vatten (Lavender water and Hungary water)
Photobucket

Jag var osäker på om jag verkligen ville ha Lavendelvattnet, eftersom jag aldrig brukar gilla doften. Men är man lite galen i parfymer, så kan man väl inte motstå en genuin 1700-talsdoft? Det är jag glad för, för den doftar underbart! Den doftar inte speciellt starkt, så man behöver inte vara rädd för att bedöva sinna grannars näsor. Det Ungerska vattnet doftar rosmarin. Jag tyckte om doften, väldigt fräscht, men på mig försvann doften spårlöst efter en timme. Men man har ju olika kroppskemi, så det är mycket möjligt att den doftar längre på någon annan.

De här parfymerna kan man använda både som man och som kvinna, så man kan ju göra som på 1700-talet och bära samma person som sin älskade. Eftersom de har en bas av alkohol så borde de gå bra att använda även som rakvatten.

Ett pulver för att rengöra tänderna (A powder to clean your teeth)

Photobucket

Jo, man gjorde faktiskt rent tänderna på 1700-talet, men tandkräm använde man inte. I stället hade man tandpulver. Man doppar helt enkelt den fuktiga tandborsten i pulvret och borstar. Eller, snarare, du strör lite över din tandborste i stället, det är mer hygieiskt. Det här tandpulvret innehåller drakblod (en harts) och kanel. Det låter kanske lite underligt med kanel, men faktum är att det fungerar antiseptiskt. Det känns lite märkligt att borsta tänderna med något som inte löddrar, men munnen känns väldigt ren efter, om än på ett ganska kanelbulligt sätt. Man behöver också skölja munnen ganska noggrant.

Tandpulver med myrra (Myrrh tooth powder)

Liknar det föregående pulvret, men innehåller myrra I stället. Det ger en bitter smak, så den är smaksatt med pepparmyntsolja, vilket gör att den känns mer som vanligt när man borstar tänderna. Det här pulvret löser upp sig helt, så om man har ont om vatten så kan man borsta tänderna ändå.

Tandborste med benhandtag (Bone-handled toothbrush)

Enligt uppgift är borsten ”naturliga”, men vad det egentligen är, vet jag inte. Enligt tradition så ska det vara svinborst, och det kan det nog vara. Det är en ganska stor borste och styv, så den är inte direkt behaglig att använda. Men den fungerar utmärkt och nästa gång man åker på en 1700-talshelg så kan man borsta tänderna utan att skämmas. Om man nu vill borsta tänderna offentligt…

Mer åsikter

Är jag nöjd med mina inköp? Ja, absolut. Jag tycker det är toppen att man faktiskt kan få tag i produkter efter autentiska recept. Man kan ju göra dem själv, mer eller mindre enkelt, men jag föredrar att kunna köpa. För min plånbok så är de här produkterna definitivt prisvärda och allt jag testat har varit välgjort och av en utmärkt kvalité. Produkterna innehåller inga konserveringsmedel, men min läppsalva som jag haft i 10 månader är fortfarande fräsch. Man kan ju alltid förvara dem i kylskåp för att förlänga livstiden och vara noga med att använda rena händer.

Kommer jag att handla igen? Oh ja. Till exempel Damask puder från 1600-talet och några av 1800-talsprodukterna. Sortimentet utökas med jämna mellanrum och jag är nyfiken på vad som kommer härnäst.

Jag hoppas att ni har haft nöje av min recension. Jag är på intet vis sponsrad av Ageless Artifice, det här är mina åsikter om produkter jag köpt själv.

söndag 13 juni 2010

Var med och mingla på Ostindiefararen Götheborg vid Drottningbryggan, Skeppsholmen

14-19 juni

Ostindienfararen Götheborg anländer till Stockholm omkring måndag den 14 juni för att deltaga i festligheterna kring bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling.
Vi har blivit ombedda att mingla på skeppet och nedanför på kajen på Skeppsholmen under de dagar i samband med Bröllopsfirandet som skeppet ligger i Stockholm. Ersättning utgår i form av lunch och fika tillsammans med manskapet på skeppet samt möjlighet att bese skeppet.

Följande dagar är aktuella: måndag 14/6, tisdag 15/6 samt lördag 19/6. Trolig tid för minglet är 11-19. Vi har dock inte fått tiden bekräftad ännu men räkna med dessa tider. Tidpunkter för lunch och fika är inte heller fastställda.

Man måste vara ombytt och klar när man anländer. Det går inte att byta om på plats, och det finns ingen plats att förvara medhavda korgar, väskor och andra pinaler, så ta bara med det du verkligen behöver! Vi hoppas kunna ordna någon plats att ställa picknickkorgar på så att vi kan ha picknick i slänten på gräsmattan nedanför skeppet.

Beställaren har uttryckligen begärt blandat högre stånd/borgare/arbetare/vardagsdräkter/festkläder. Då höga krav ställs på dräkternas historiska korrekthet från beställarens sida så kontakta oss om du är osäker på din dräkt. Det är viktigt att man har en så komplett dräkt som möjligt med huvudbonad/peruk/håruppsättning, detaljer m.m. Hellre en komplett vardagsdräkt än en halv festklädnad.

Platserna är begränsade och först till kvarn... Anmäl er snarast till herrskapet Löfgren, 6xa.lofgren@comhem.se Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den . Frågorfrågor kan ställas till denna mail eller Gustafs Skåls telefon 08-50212142, Anders mobil 0731-595064 eller Annas mobil 0731-519668.

Varmt välkomna !