måndag 21 december 2009

Lite mer julklappstipps, i sista minuten..

Tio år av landsflykt av Germaine de Staël (Bakhåll, 2009)

Germaine de Staël (1766 - 1817) gjorde sig känd som populär och frispråkig salongsvärdinna under 1700-talet, hon skrev böcker och kom snabbt på kollaps med Napoleon som hon avskydde och starkt kritiserade. Han å sin sida gjorde allt i sin makt för att göra livet svårt för henne och försatte henne i landsflykt. Hennes böcker skulle inte få läsas av folket.

Den självbiografiska "Tio år av landsflykt" är redigerad för eftervärlden av hennes son, Auguste de Staël, vars far Erik Magnus Staël von Holstein var svensk ambassadör i Paris. Sverige blev också hennes mål och sista tillflyktsort undan Napoleon men vägen dit var lång och kantad. Napoleon var noga med att hon inte skulle kunna ta sig till London, känd som fristad för fritänkare under den pågående tiden, så hennes resa gick istället österut via Schweiz, Österrike, Polen och in i Ryssland ända till Moskva. De tyska furstendömena låg alla redan för Frankrikes fötter och Napoleon var på god väg att göra sig själv till allenarådande härskare över ett allt större rike. Hon besöker både slott, stränga kloster och ryska tsarfamiljen på vägen.

"Tio år av landsflykt" är till en början aningen snårig, skriven som den är under starka känslor men redigerad av henne i efterhand och då mer nyanserad. Stilen är lite blandad och skulle nog så vara. Det är även av samma skäl som den blir intressant och samtidigt både spännande och fascinerande eftersom den är personligt hållen.


Eller kanske ett nyskrivet historiskt matlexikon för den både mat- och historieintresserade? Den kunnige Jan-Öijvind Swahn inleder sin bok Stora matlexikonet med:

"När du sitter där på morgonen och brer smör på ditt knäckebröd och sen toppar det med en skiva ost - har du då nånsin tänkt på att det du just ska till att stoppa i munnen inget mindre är än ett helt kulturhistoriskt museum, om än i miniatyr?"

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=918546564X
 
 
För den som har undgått det så har det kommit flera välgjorda produktioner gjorda på böcker från 1700- och 1800-talen på DVD (utöver alla Jane Austen). Ett smakprov är:

John Adams - nyproduktion som just visas i TV om en av USAs mer okända presidenter som levde under 1700-talet (1735 - 1826). http://cdon.se/film/john_adams_(3_disc)-4166988
Tom Jones
Middlemarch
The tenant of Wildfeel Hall http://cdon.se/film/bbc_-_box_1_(5_disc)-7483472
Vanity fair http://cdon.se/film/bbc%3a_vanity_fair_(2_disc)-4065212
Aristocrats - biografisk bok av Stella Tillyard om de aristokratiska men "vanartiga" systrarna Lennox. http://cdon.se/film/aristocrats_-_systrarna_lennox-4187820
Hornblower - hela serien i en box. http://cdon.se/film/hornblower_-_collection_box_(8_disc)-574626
Systrarna Brontë Collection http://cdon.se/film/systrarna_bront%c3%ab_collection_(5_disc)-805333

Håll ögonen öppna!

/Madame Simms